Jak správně fotit na mobil?

Všichni v dnešní době máme v kapse chytrý telefon s poměrně slušným foťákem. Ale něčí fotky, ačkoli jsou pořízeny ze stejného telefonu, vypadají zkrátka lépe než jiné. Abyste totiž vyfotili dokonalé fotografie, musíte vědět, jak s foťákem v telefonu správně pracovat, protože pouhé bezmyšlenkovité zmáčknutí spouště nestačí!


Jak to vlastně funguje?

Abyste byli schopni vyfotit záběry jako ze žurnálu, je potřeba první alespoň trochu porozumět, jak vlastně foťák ve vašem telefonu funguje.

Snímání světla

Když stisknete spoušť fotoaparátu, světlo z okolí proniká skrze čočku na zadní straně telefonu a dopadá na senzor. Ten je jako malá koule, která zachycuje světlo a převádí ho na digitální obraz. Proto je správná dávka světla pro fotku naprosto stěžejní, aby nebyla příliš přesvícená nebo naopak tmavá a nekvalitní.

Objektivy a různé pohledy

V mnoha telefonech najdete více objektivů – každý má svou roli. Některé umožňují široký záběr, další přiblížení. Díky nim můžete zachytit více detailů nebo se vejít do snímku i ve stísněném prostoru. Než začnete s telefonem fotit, zjistěte, co všechno váš foťák dovede a přizpůsobte tomu své fotografie.

Čím víc foťáků, tím líp?

Kolik máš foťáků, tolikrát jsi člověkem. Co ale stojí za trendem dnešní doby, kdy každý nový telefon má stále větší množství fotoaparátů?

Různé objektivy

Více foťáků umožňuje různé ohniskové vzdálenosti, což znamená, že můžete mít široký záběr na jednom foťáku a teleobjektiv na druhém. To je užitečné pro různé situace a typy fotografií, od skupinových snímků po detailní záběry.

Specializované senzory

Každý foťák může má specifický senzor nebo vlastnosti, což zvyšuje možnosti a kvalitu fotek. Například jeden senzor je optimalizován pro zachycení barev, zatímco jiný může být lepší při fotografování ve špatných světelných podmínkách.

Speciální režimy

Máte ve svém telefonu mnoho dostupných režimů pro focení a nevíte, kdy je využít? S tím vám dneska pomůžeme!

Optická stabilizace

Tato funkce pomáhá eliminovat otřesy, což je skvělé zejména při fotografování za pohybu nebo v horších světelných podmínkách. Zapněte ji, pokud fotíte s telefonem v ruce a chcete, aby byly snímky co nejostřejší.

Noční režim

Noční režim je váš nejlepší přítel při fotografování ve tmě. Automaticky prodlužuje dobu expozice, aby zachytil co nejvíce světla. To však znamená, že je telefon v nočním režimu mnohem náchylnější na pohyb a fotky se snáze rozmažou. Nikdy tedy nefoťte v nočním režimu s telefonem v ruce, ale najděte stabilní místo, kde jej můžete opřít

Portrét

Tato funkce je skvělá pro zachycení krásných portrétů. Pomocí rozostření pozadí zdůrazní hlavní objekt a vytvoří efekt hloubky. Je však potřeba dávat si pozor na vzdálenost tváře od fotoaparátu, poté dochází buď k rozmazání tváře nebo zvláštního ostrého okruhu v pozadí a fotka působí nekvalitně.

Tipy pro lepší fotky

Stabilizace:

Při fotografování z ruky se snažte být co nejstabilnější. Při focení ve zhoršených světelných podmínkách využijte podporu nebo stativ.

Správné osvětlení:

Ujistěte se, že máte dostatek světla. Při slabém osvětlení použijte noční režim nebo umělé světlo. Bohatě postačí i správně namířená lampička nebo baterka.

Rozmanité pohledy:

Experimentujte s různými objektivy a objektovými režimy. Zjistíte, který je nejlepší pro danou situaci.

Ochrana objektivu:

Držte čočku telefonu čistou. Čistý objektiv znamená čistší a ostřejší fotografie. Čistěte čočku vždy speciálním hadříkem.

 


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.