Co je modré světlo a jak se proti němu bránit?

Modré světlo. Všude se o něm mluví, na trhu je mnoho produktů, které garantují jeho filtrování. Ale co to modré světlo vlastně je? A proč je potřeba se před ním bránit?


Co je to modré světlo?

Modré světlo je složka viditelného světla, která má krátké vlnové délky a vysokou energetickou úroveň. Je to přirozená součást slunečního světla, ale je také výrazně přítomna ve světle LED displejů našich chytrých telefonů, tabletů, počítačů a dalších elektronických zařízení.

Co způsobuje modré světlo?

Oční únavu a napětí: Dlouhodobé vystavení modrému světlu z displejů elektronických zařízení vede k oční únavě, suchosti, napětí a bolesti hlavy.

Poruchy spánku: Modré světlo potlačuje produkci hormonu melatoninu, který reguluje spánek. To způsobuje problémy s usínáním a narušení kvality spánku.

Poškození sítnice: Některé studie naznačují, že dlouhodobá expozice vysoké úrovni modrého světla může zvýšit riziko poškození sítnice a zhoršení zrakových problémů spojených s věkem.

Jak se bránit?

Filtrační aplikace: Existují aplikace pro počítače, chytré telefony a tablety, které filtrují modré světlo z displeje. Některé operační systémy mají v sobě již zabudované funkce pro snížení modrého světla. Doporučujeme tyto filtry zapínat alespoň 3 hodiny před spaním.

Brýle s filtrem modrého světla: Speciální brýle s filtrem modrého světla jsou účinnou ochranou proti škodlivým účinkům modrého světla. Tyto brýle blokují nebo redukují množství modrého světla. Filtr lze zabudovat do dioptrických i nedioptrických brýlí.

Omezení expozice: Pokuste se omezit čas strávený před displeji elektronických zařízení, zejména před spaním. Alespoň hodinu před spaním ideálně vůbec mobilní telefon ani počítač nepoužívejte.


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.